13 Σεπτεμβρίου 2017 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Σε κατάληψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος προχώρησαν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, διεκδικώντας την έκδοση αδειών για τα μεταλλεία στη Χαλκιδική.

Δηλώνουν ότι «Δεν θα φύγουμε αν δεν πάρουμε τις άδειες» . Σε ποιες άδειες όμως αναφέρονται οι εργαζόμενοι; Η εταιρεία είχε προτείνει να κάνει χρήση Κυανίου στην παραγωγή χρυσού, πρόταση η οποία απερρίφθη από το ΣτΕ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, επανήλθε με δεύτερη πρόταση, τη μέθοδο της ακαριαίας τήξης (flash smelting), που επέτρεψε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με συγκεκριμένες τεχνικές παρατηρήσεις, βάσει των οποίων η εταιρεία όφειλε να προσαρμόσει την πρότασή της και την υποβάλλει εκ νέου τον Σεπτέμβριο του 2017.

Αντί αυτού, η εταιρεία ανέστειλε τις εργασίες της και απειλεί με αποχώρηση από την Ελλάδα βάζοντας ως ασπίδα της και μέσο εκβιασμού, τους εργαζόμενους που διεκδικούν άδειες για το εξόρυξης με χρήση της επικίνδυνης αυτής τεχνολογίας που έχει επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής.

Το Μέτωπο Νίκης δηλώνει, ότι δεν υπάρχει καμία αντιδικία με τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, που θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το δικαίωμα της προάσπισης της νομιμότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος, είναι πάνω από τα δικαιώματα οποιασδήποτε εταιρείας που απειλεί και εκβιάζει μέσω αυτών οποιονδήποτε εκφράζει την αντίθεση του στην υποτιθέμενη αυτή σκανδαλώδη «επένδυση».

Το Μέτωπο Νίκης δηλώνει τον αποτροπιασμό του για τις επιθέσεις εργαζομένων κατά του Μετώπου Νίκης, της επικεφαλής του Μετώπου Νίκης και πρώην Βουλευτή κ. Ραχήλ Μακρή και δηλώνει ότι ο υποκινούμενος τραμπουκισμός μέσω εργαζομένων εταιρειών που αυθαιρετούν, που έχουν συνηθίσει να δρουν ανεξέλεγκτα, να λειτουργούν ως κράτος εν κράτει, και να αξιοποιούν τους εργαζόμενους για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά της, δεν θα περάσει.

Δεν φοβόμαστε ούτε τραμπούκους, ούτε «επενδυτές» που θα έπρεπε να βρίσκονται στην φυλακή.

Μέχρι την Νίκη Πάντα.

Πολιτικό Συμβούλιο Μετώπου Νίκης

www.metoponikis.gr