13 Μαρτίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εδώ και τρία χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανακοινώνει το νέο πρόγραμμα εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ.

Χρήματα από το ΕΣΠΑ 2015 – 2020 που έμειναν στα συρτάρια των Υπουργών και έφτασε η στιγμή εδώ και λίγες μέρες να ενημερώνουν τον κόσμο μέσα από τα ενημερωτικά site και ΜΜΕ, ότι είναι έτοιμη η πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος του ΥΠΕΚΑ για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων.

Από τις 3 Μαρτίου 2018 και κάθε μέρα, παίρνει αναβολή η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων, γιατί η πλατφόρμα καταρρέει από την αδυναμία να υποδεχθεί χιλιάδες αιτήσεις σε χρόνο δευτερολέπτων.

Έχουν «ομηρεύσει» εδώ και μέρες τους μηχανικούς και τους πολίτες σε κατάσταση πανικού, διότι ανακοινώνουν ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για την έγκριση των αιτήσεων.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να βρίσκονται σχεδόν όλο το 24ωρο οι εμπλεκόμενοι (Μηχανικοί και Πολίτες) σε ετοιμότητα να πατήσουν το κουμπί στον υπολογιστή για να προλάβουν.

Το σύστημα άνοιγε για ελάχιστα λεπτά και στην συνέχεια κατέρρεε ως ήταν αναμενόμενο.

Καταγγέλλουμε τους αρμόδιους του προγράμματος για την αήθη τακτική τους, να βγάλουν τον οδηγό του προγράμματος τρεις μέρες πριν την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων και μία μέρα πριν τον οδηγό για την διαχείριση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ παράλληλα ανακοίνωναν ότι θα τηρηθεί προτεραιότητα και όσοι προλάβουν πρόλαβαν.

Το Μέτωπο Νίκης εισηγείται την ακύρωση της λογικής ”του όποιος προλάβει πρόλαβε”, διότι τα χρήματα είναι περιορισμένα, και αντί αυτού προτείνει να εξετάζονται οι αιτήσεις με αντικειμενικά κριτήρια – πίνακες αξιολόγησης με βάση κοινωνικούς παραμέτρους, με βάση τα πιο ενεργοβόρα ακίνητα της χώρας που έχουν και την μεγαλύτερη ενεργειακή θωράκιση και με προτεραιότητα τα εισοδηματικά κριτήρια των νοικοκυριών που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Η οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση υποδηλώνει ερασιτεχνισμό, προχειρότητα ακόμα και με πιθανό δόλο για να εγκριθούν αιτήσεις ημετέρων.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Τομεάρχης Ενέργειας και Υποδομών στο Μέτωπο Νίκης

Μέτωπο Νίκης

www.metoponikis.gr