Άρθρο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη

Ιδεοληψία είναι να νομίζει ένας ΝΔτης ότι το κόμμα του εξέφραζε τον φιλελευθερισμό και ένας ΠΑΣΟΚτης ότι το κόμμα του εξέφραζε την κεντροαριστερά και τον σοσιαλισμό.

Σας θυμίζω ποια ήταν τα κοινά στοιχεία και των δύο ιδεολογικών πόλων, τουλάχιστον όπως αυτοί εκφράστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Ένας άκρατος λαϊκισμός, ένας άκρατος κρατισμός, μια άκρατη κομματοκρατία, ένα απέραντο πελατειακό κράτος, μια ανυπέρβλητη γραφειοκρατία, μια κρατικοδίαιτη ιδιωτική οικονομία και άλλα πολλά.

Έτσι όταν ήρθε η στιγμή της κρίσης οι μάσκες έπεσαν και οι ιδεολογικές ”διαχωριστικές” γραμμές εξαφανίστηκαν, γιατί απλά δεν υπήρχαν και ήρθε με μεγάλη ευκολία η ιδεολογική ομογενοποίηση του ενός και αδιαίρετου συστημικού κατεστημένου μέσα από την αφομοίωση όλων των κοινών πολιτικών συνισταμένων για να συστρατευθούν με τα κοινά τους συμφέροντα.

Η δεξιά με το κέντρο, είχαν πάντα μια όμορη εφαπτόμενη που ανάμεσα τους δεν ασκούνταν ποτέ καμία αισθητή φυγόκεντρη δύναμη, αλλά αντίθετα έδρασε μια συνενωτική δύναμη, τύπου κεντρομόλους δύναμης.

Η έκπληξη δεν ήταν η παραπάνω, αλλά προϊόντος της κρίσης δημιουργείται μία νέα πολιτική σύζευξη με δύο εντελώς αντιδιαμετρικά κόμματα, τουλάχιστον φαινομενικά, το ένα δεξιότερα της ΝΔ και το άλλο αριστερότερα του ΠΑΣΟΚ.

Εκεί πλέον, η πολιτική επιστήμη σήκωσε τα χέρια της ψηλά. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι, αυτοί που κόπτονται για ιδεολογικές ταυτότητες πλέον πρέπει να κάνουν μια σοβαρή αυτοκριτική, γιατί κινδυνεύουν να φτάσουν τουλάχιστον στα όρια της γραφικότητας.

Η επιχειρηματολογία και η αντιπαράθεση με όρους κομματικής ιδεολογίας, όπως την ευαγγελίζονται σήμερα τα πολιτικά κόμματα εξουσίας, μάλλον δεν πείθουν κανέναν, διότι απλά δεν επιχειρηματολογούν με όρους ρεαλιστικής πολιτικής.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός-Σμήναρχος ε.α Διπλ. Μηχανικός Αεροσκαφών ΣΜΑ – Ενεργειακός Επιθεωρητής και Τομεάρχης Ενέργειας και Υποδομών του Μετώπου Νίκης

Μέτωπο Νίκης

www.metoponikis.gr