Άρθρο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη

Όταν η βόρεια Ευρώπη ανακυκλώνει, η Ελλάδα θάβει τα σκουπίδια σε χωματερές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του 2015 της Eurostat, το 77% των οικιακών απορριμμάτων στη χώρα μας καταλήγουν σε ΧΥΤΑ, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στη Γαλλία είναι 36%, στο Βέλγιο 5% και στη Γερμανία μόλις 1%.

Συγκεκριμένα, την ώρα που στην Ελλάδα τσακωνόμαστε για το πού θα φτιάξουμε μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων παρωχημένης πλέον τεχνολογίας (τις οποίες οι ιθύνοντες πλασάρουν για μοντέρνες), η Σουηδία έχει φτάσει στο επίπεδο να ανακυκλώνει ή να επαναχρησιμοποιεί το 99% των σκουπιδιών της.

Στη Σουηδία του 2017 το να πετάς σκουπίδια σε χωματερές απαγορεύεται, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι δήμοι πρέπει να ταξινομούν, να ανακυκλώνουν – και ναι – να καίνε τα σκουπίδια των κατοίκων τους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα απορρίμματα να συνιστούν πλέον το 19% του καυσίμου που χρησιμοποιείται από εργοστάσια παραγωγής θερμικής ενέργειας, τα οποία ζεσταίνουν το 50% των σουηδικών νοικοκυριών.

Αυτό καθιστά τη Σουηδία ως την πρωτοπόρο χώρα στην παραγωγή ενέργεια από τα απορρίμματα, ενώ ακολουθούν κατά σειρά η Τσεχία, η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία. Βασική αρχή του συστήματος είναι ότι η καύση τριών τόνων απορριμμάτων περιέχει ίση ενέργεια με ένα τόνο υγρού καυσίμου.

Από το σύστημα θερμαίνονται 950.000 σουηδικά νοικοκυριά και ηλεκτροδοτούνται ακόμα 260.000. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα ούτε ανακύκλωση δεν ξέρουμε να κάνουμε. Κι όταν τα καταφέρνουμε συχνά τα ανακυκλώσιμα καταλήγουν κι αυτά στις χωματερές.

Χρήματα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, δεν αξιοποιήθηκαν για την οικολογική διαχείριση των σκουπιδιών, αντίθετα το μόνο που γίνεται είναι η βροχή αναθέσεων σε ημετέρους και φίλους της Περιφέρειας Αττικής για να συνεχίζουν να κερδίζουν με αναχρονιστικά και πεπαλαιωμένης τεχνολογίας συστήματα διαχείρισης απορριμμάτων.

Δίνονται χρήματα για ‘’εκσυγχρονισμό’’ του συστήματος πυροπροστασίας των ΧΥΤΑ και όχι για επενδύσεις σε σύγχρονες συνδυαστικές τεχνολογίες παραγωγής ενέργειας άπω καύση απορριμμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά αρκούνταν να διαλαλεί ότι θα χτυπήσει τους μεγαλοκαρχαρίες που μονοπωλούν την ενέργεια και όταν ήρθε στην εξουσία έκανε οτιδήποτε για να διαφυλάξει τα οικονομικά τους συμφέροντα.

Η Ευρώπη προχωράει στην εποχή της τεχνολογίας ανακύκλωσης και αξιοποίησης των απορριμμάτων της για παραγωγή ενέργειας, ενώ η Ελλάδα ανακυκλώνει την μιζέρια της επιμένοντας να προστατεύει τα ενεργειακά φέουδα της σε μια νοοτροπία αναχρονιστικής και αντιοικολογικής διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός-Σμήναρχος ε.α Διπλ. Μηχανικός Αεροσκαφών ΣΜΑ – Ενεργειακός Επιθεωρητής και Τομεάρχης Ενέργειας και Υποδομών του Μετώπου Νίκης

Μέτωπο Νίκης

www.metoponikis.gr